Hľadáte inšpiráciu na chutné, no zároveň zdravé recepty? Často nájdeme len pár potravín v chladničke a nevieme, čo s nimi. Ak ste si našli v chladničke lososa, máme pre vás tipy na rôzne spôsoby prípravy.
Prečo jesť lososa?
Losos patrí medzi najobľúbenejšie druhy rýb. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Má množstvo benefitov pre naše zdravie – dokáže znižovať hladinu cholesterolu, zásobuje telo bielkovinami, vitamínom A, B a D. Do stravy by ho mali zaradiť aj budúce mamičky, pretože tieto vitamíny majú vplyv na správny vývoj bábätka. Aj keď losos patrí k tučnejším rybám, jeho mäso je ľahko stráviteľné. Preto sa jeho konzumácií nemusíte báť ani pri diéte.
Losos na masle
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 300 g lososa
- 50 g masla
- morskú soľ
- korenie na ryby
- citrón
- ľubovoľnú prílohu (špargľu, zemiaky…)
Najprv rybu umyjete v studenej vode a osušíte papierovou utierkou. Kožou dole ho vložíte do zapekacej misky vytretej maslom. Posypete ho morskou soľou, korením a necháte 30 minút odstáť. Pred pečením na lososa ešte poukladajte plátky masla. Pečiete na 180 stupňov, približne 20 minút. Po upečení by mal byť losos pekne hnedý. Na záver už len pokvapkajte šťavou z citróna a podávajte s prílohou.
Teriyaki losos
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 300 g čerstvého lososa
- 170 ml sójovej omáčky
- 1 PL medu
- 2 PL vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 PL olivového oleja
- pol citróna
Najprv si pripravte teriyaki marinádu – do misky nalejte sójovú omáčku, med, vínny ocot, roztlačený cesnak, zázvor a olivový olej. Aby sa prepojili chute, tak je dobré marinádu pár minút povariť. Keď vychladne, tak do nej na 30 minút vložte lososa. Následne ho vyberiete z marinády, opečiete na olivovom oleji z každej strany a pokvapkáte citrónovou šťavou. Zvyšnú marinádu prelejte cez hotové filety.
Grilovaný losos
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 4 kúsky lososa
- citrónová šťava
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- soľ
- korenie
- baklažán, cuketa a cherry paradajky
Tento recept je ideálny na letnú grilovačku. Lososa umyjete a osušíte papierovým obrúskom. Osolíte, okoreníte z každej strany a potriete paradajkovým pretlakom. Pokvapkáte citrónovou šťavou a necháte pol hodinu odstáť v chladničke. Baklažán a cuketu nakrájate na kolieska, opečiete na grile a tesne pred koncom pridáte celé cherry paradajky. Potom ugrilujete lososa z oboch strán. Tu pomôžu stroj z Klarstein, využite aj Klarstein zľavový kód a ešte aj ušetríte!